Gepubliceerd op 18.06.2021

Categorie:

Mijn huurder is failliet! Wat nu?

U onderneemt best snel actief ten aanzien van de curator!

 

Huurder failliet: wat met de huur?

Dat vraagt u het best spoedig na bij de curator.

Zo kunt u het pand snel ontruimd krijgen, zodat u het weer verder kunt verhuren. Vraag aan de curator van het faillissement of hij het huurcontract verderzet. Meestal is dat niet het geval, maar in de kleinhandel gebeurt het wel dat de curator een uit­verkoop wil organiseren en daar nog enkele weken het pand voor wil gebruiken. Is dat het geval, dan is de huur voor die extra periode die de curator wil huren, een zgn. boedelschuld. Dit betekent dat de curator die bij voorrang moet betalen en dat u daar geen aangifte van moet doen.

Goed om te weten. Het is nuttig om de curator ook via aangetekende brief aan te manen om een beslissing te nemen over de huur. Antwoordt hij niet binnen de 15 dagen, dan mag u er immers van uitgaan dat de huur verbroken wordt.

Let op! Ook de huurwaarborg kunt u vaak enkel recupereren door effectief een aangifte te doen in het faillissement. Werd de waarborg gestort op een gemeenschappelijke rekening of op een geblokkeerde rekening op naam van uw huurder, dan maakt die immers ook deel uit van de boedel.

 

Kunt u de achterstallen nog bekomen?

Misschien kunt u nog een deel recupereren.

Sinds een drietal jaar kunt u in dat geval via de website http://www.regsol.be online een schuld­vordering indienen. Alle faillissementsdossiers worden immers voortaan elektronisch bewaard in het 'Centraal Register Solvabiliteit'.

Verplicht online in te dienen? Als vennootschap wel, als eenmanszaak of privépersoon heeft u de keuze en blijft een papieren aangifte mogelijk. Neem daarvoor contact op met de curator of de ondernemingsrechtbank. Op zich is het online indienen wel eenvoudiger.

Vooraf registreren. Vóór u een schuldvordering kunt indienen, moet u zich eerst registreren. Geeft u uw naam en e-mail door, dan ontvangt u een e-mail met een wachtwoord waarmee u kunt inloggen.

De schuldvorderingen indienen. Dat wijst zichzelf eigenlijk uit, omdat het systeem u door de verschil­lende stappen loodst. Eerst moet u de gegevens van de schuldeiser invullen. Vul dan de gegevens van de schuldvordering in en van de rekening waarop betaald kan worden.

Tip! Daarbij is het van belang om nauwkeurig op te geven welke achterstallen de huurder nog heeft. Vergeet ook eventuele wederverhurings- vergoedingen en huurschade niet te vermelden.

Let op! Laad ook alle documenten op die de schuldvordering staven, zoals het huurcontract, aanmaningen, bewijzen van huurschade e.d.

Vergeet niet uw voorrecht in te roepen! Vergeet zeker ook niet om uw voorrecht als verhuurder in te roepen. U heeft dan voorrang op de andere schuldeisers als er een huurwaarborg is of als de inboedel verkocht wordt. U staat dan zowat als eerste in de rij voor de fiscus en de RSZ. Dergelijke vorderingen moet u aangeven als 'bevoorrecht passief' en bij de commentaar geeft u dan aan welk soort voorrecht u heeft.

Let op! Het onderpand van het voorrecht heet in het systeem gek genoeg 'zadel'. Daar moet u dus invullen 'inboedel verhuurd pand'.

 

Conclusie: Vraag aangetekend aan de curator of hij de huur wil stopzetten. Antwoordt hij niet binnen de 15 dagen, dan mag u ervan uitgaan dat de huur verbroken wordt. Doe ver­volgens ook aangifte van uw schuldvordering. Dat kan online op http://www.regsol.be. Vergeet niet om uw voorrecht als verhuurder in te roepen. Daarmee heeft u voorrang op de opbrengst van de verkoop van de inboedel en eventueel op de huurwaarborg

Mijn huurder is failliet! Wat nu?

Meest gelezen

Hervorming nieuwe kooprecht (registratie): wanneer genieten van 7%?

Op 1 juni 2018 trad de nieuwe regeling omtrent de verkooprechten in werking in Vlaanderen. Alles werd vereenvoudigd naar 7% voor de aankoop van de ge...

Lees meer

Voorziening van laadpalen bij niet-residentiƫle gebouwen met parking (zoals kantoren)

WIE MOET DEZE BETALEN? DE VERHUURDER OF DE HUURDER?

Vanaf 2025 geldt er een wettelijke verplichting in Vlaanderen!

Lees meer

Nieuwe regels vanaf 1 januari 2022 voor uw vastgoed!

Registratiebelasting, verplichte schatting bij hypothecaire lening, recent EPC, stookolieketels!

Dit zijn maar enkele zaken de voor uw vastgoed veranderen in 2022

Lees meer

Verkooprechten (vroeger: registratierechten) bij een echtscheiding?

Wanneer gehuwden of wettelijk samenwonenden, die samen een huis aankochten, uit elkaar gaan zijn er twee mogelijkheden:

Lees meer

Hoe vermindering vragen op de onroerende voorheffing wegens leegstand van uw bedrijfspand

Staat uw pand reeds 90 dagen leeg, lees dan zeker dit artikel!

Bij tehuur -of tekoopstelling kan u een proportionele vermindering van onroerende voorheffing krijgen wegens leegstand of improductiviteit van uw bedr...

Lees meer

Ga naar My centro
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer wetenVerder gaan