Gepubliceerd op 18.06.2021

Categorie: Bedrijfsvastgoed

RENOVATIE-verplichting voor kantoren, horeca, handelspanden, ... vanaf 1 januari 2022

Hiermee moet u vanaf 1 januari 2022 rekening houden als u een aankoop van een niet-residentieel gebouw wenst aan te kopen!

Vanaf 1 januari 2022 start de renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen.
Wie vanaf 1 januari 2022 de nieuwe eigenaar, opstalhouder of erfpachter wordt van een niet-residentieel gebouw dat nog niet voldoet, zal binnen de vijf jaar na het verwerven energetisch moeten renoveren: 
- het energiegebruik verlagen door het plaatsen van dakisolatie en hoogrendementsbeglazing
- de vervanging van warmte-opwekkers die ouder zijn dan 15 jaar en niet voldoen aan de minimale installatie-eisen voor renovatie en de vervanging van koelinstallaties die ouder zijn dan 15 jaar en koelmiddelen gebruiken op basis van ozonlaagafbrekende stoffen of een GWP-waarde hebben van minstens 2500.

Minimale maatregelenpakket waaraan niet-woongebouwen die vanaf 1 januari 2022 worden verkocht, moeten voldoen:

  • Als de dakisolatie de minimale R-waarde van 0,75 m²K/W niet behaalt, moet u dakisolatie plaatsen met een maximale U-waarde van 0,24 W/m²K.
  • Als enkel glas aanwezig is, moet u dat vervangen door beglazing met een maximale U-waarde van 1 W/m²K.
  • Alle centrale opwekkers voor ruimteverwarming die ouder zijn dan 15 jaar moet u vervangen, tenzij u kan aantonen dat de installatie voldoet aan de minimale installatie-eisen voor renovatie. Bovendien geldt dat u, in het geval er een aardgasnet beschikbaar is in de straat, een stookolieketel ouder dan 15 jaar niet mag vervangen door nieuwe stookolieketel.
  • Alle koelinstallaties die ouder zijn dan 15 jaar en gebruik maken van koelmiddelen op basis van ozonlaagafbrekende stoffen of koelmiddelen met een GWP-waarde van minstens 2500, moet u vervangen door koelinstallaties die geen gebruik maken van deze schadelijke koelmiddelen.

Dit maatregelenpakket vormt de basis van de renovatieverplichting.

Een nieuwe eigenaar van een klein niet-residentieel gebouw, kleiner dan 500 m², zal vanaf 1 januari 2022 binnen de vijf jaar na de overdracht, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket, ook een energielabel C of beter moeten behalen.

Voor grote niet-residentiële gebouwen wordt vanaf 1 januari 2023 nog een stap verder gegaan. Binnen de vijf jaar na de overdracht moeten zij, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket, over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5% moeten beschikken.

 “28% van onze CO2-uitstoot komt naar buiten via versleten daken en slecht geïsoleerde muren, ramen en deuren. Niet alleen in particuliere woningen is dat het geval, ook bij niet-woongebouwen. 1 op 7 gebouwen in Vlaanderen is niet-residentieel. Met de invoering van een renovatieverplichting voor nieuwe eigenaars van bijvoorbeeld bedrijfsruimten, bankkantoren of kantoorgebouwen verhogen we de renovatiegraad én investeren eigenaars in een lagere energiefactuur voor zichzelf”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. “Een energetisch gerenoveerd gebouw vraagt minder energie en zorgt dus voor een lagere energiefactuur. Bovenal is het er aangenaam verblijven, met een hoger comfort en betere werkomstandigheden, dus een hoger welbevinden, een hogere productiviteit en een hogere klantentevredenheid. Een pand met een goed EPC heeft ook een hogere waarde op de vastgoedmarkt”.

Opdat duidelijk zou worden wat onder niet-residentieële gebouwen wordt begrepen, voorziet het Energiebesluit een negatieve oplijsting, die niet onder het toepassingsgebied van deze maatregel vallen, zijnde:
- residentiële gebouwen (= gebouwen die hoofdzakelijk gebruikt worden voor bewoning)
- industriële gebouwen bestemd voor productie, opslag, bewerking of manipulatie van goederen
- alleenstaande niet voor bewoning bestemde gebouwen met een totale bruikbare vloeroppervlakte van minder dan 50m2
- opslagplaatsen voor niet-industrieel gebruik
- gebouwen bestemd voor landbouwbedrijf, erediensten,
- tijdelijke gebouwen die in principe niet langer dan 2 jaar gebruikt zullen worden of binnen de 5 jaar worden gesloopt
- wanneer de gebouwen beschermd zijn of op de inventaris van bouwkundig erfgoed staan (gedeeltelijke vrijstelling)

Sancties bij het niet naleven van deze maatregelen?
Indien u geen nieuwe EPC aflevert binnen de 5 jaar na overdracht (notariële akte), dan zal een omvangrijke, administratieve geldeboete opgeleverd worden.

Plannen om uw niet-residentieel gebouw binnenkort te verkopen? 

Vergeet de renovatieverplichting niet en zorg dat u een streepje voor heeft op de vastgoedmarkt. De overheid zorgt daarbij voor financiële ondersteuning met:

Voor een volledig overzicht van alle premies: https://www.energiesparen.be/subsidies/bedrijven

 

RENOVATIE-verplichting voor kantoren, horeca, handelspanden, ... vanaf 1 januari 2022

Meest gelezen

Hervorming nieuwe kooprecht (registratie): wanneer genieten van 7%?

Op 1 juni 2018 trad de nieuwe regeling omtrent de verkooprechten in werking in Vlaanderen. Alles werd vereenvoudigd naar 7% voor de aankoop van de ge...

Lees meer

Verkooprechten (vroeger: registratierechten) bij een echtscheiding?

Wanneer gehuwden of wettelijk samenwonenden, die samen een huis aankochten, uit elkaar gaan zijn er twee mogelijkheden:

Lees meer

Hoe vermindering vragen op de onroerende voorheffing wegens leegstand van uw bedrijfspand

Staat uw pand reeds 90 dagen leeg, lees dan zeker dit artikel!

Bij tehuur -of tekoopstelling kan u een proportionele vermindering van onroerende voorheffing krijgen wegens leegstand of improductiviteit van uw bedr...

Lees meer

Ook in 2020 zijn er RENOVATIEPREMIES!

Zo zijn er premies voor: dakisolatie muurisolatie vloerisolatie, hoogrendementsglas, warmtepomp, zonne- of warmtepompboiler. Vanaf&...

Lees meer

Voorziening van laadpalen bij niet-residentiƫle gebouwen met parking (zoals kantoren)

WIE MOET DEZE BETALEN? DE VERHUURDER OF DE HUURDER?

Vanaf 2025 geldt er een wettelijke verplichting in Vlaanderen!

Lees meer

Ga naar My centro
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer wetenVerder gaan